Výroba tiskovin - co je dobré vědět

05. 12. 2014  / Pro orientaci uvádíme několik důležitých faktorů, které je dobré znát před tvorbou samotné tiskoviny.

Počet kusů

Vyšší náklad zpravidla znamená nižší cenu za kus. Počet kusů je velmi důležitý pro výběr tiskové technologie. Při tisku nízkých nákladů (cca do 500 kusů) je cenově výhodnější digitální tisk. U nákladů nad 500 kusů vychází cenově nejvýhodněji archový ofsetový tisk. Pro vysoké náklady je zase nejvhodnější rotační ofsetový tisk. Každá z těchto technologií má své klady i zápory.

Formát papíru

Formát

Formát tiskoviny je buď standardní řady A (nejpoužívanější), B, C (pro obálky) nebo vlastní. U katalogů a publikací je nutno vědět počet stran, který musí být násobkem čtyř. Papír Nejčastěji se tiskne se na ofsetový papír nebo křídový papír (lesklý či matný). Je možné tisknout i na další speciální papíry, kterých je velké množství, ale jejich cena bývá výrazně vyšší. Vzorky papíru Vám samozřejmě rádi ukážeme.

Barevnost

Barevnost se vyjadřuje zkratkou A/B. Např. 4/1 je tisk z jedné strany plnobarevný z druhé jednobarevný. Čtyřbarevný (plnobarevný) tisk je tištěn 4 barvami - azurovou (C), purpurovou (M), žlutou (Y)a černou (K), kterými lze namíchat libovolnou barvu. Plnobarevný tisk se označuje zkratkou CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, blacK). Pomocí CMYKu se tisknou také barevné fotografie. Některé odstíny ovšem pomocí základních barev CMYK namíchat nelze. Například zářívá oranžová, zelená nebo stříbrná. Tyto barvy se dodávají nebo míchají přímo v tiskovém stroji podle vzorníku Pantone.

Nejběžnější druhy tiskovin

Vizitky, letáky, prospekty, plakáty, skládačky, nabídkové listy, firemní obálky, dopisní papíry, katalogy, výroční zprávy, časopisy, prezentační složky, samolepky, knihy a publikace, vstupenky, pozvánky, záruční plomby, krabičky, samopropisovací bloky atd.

Technologie dokončujících úprav

Ofsetový strojní lak, parciální UV lak, laminace (lesklá a matná), ražba, slepotisk, termoražba, vazba, perforace, výsek, alustar.

Prostor pro vás a vaše příspěvky

Proč vybrat právě nás?

Protože tvoříme věci, které fungují

Protože máme cit pro originální grafiku

A protože pro vás uděláme první poslední

Zaujala vás naše nabídka? Napište nám!

Volejte, pište
603 818 636